RentalPort logo

Rentalport mestá: Bratislava

Rentalport pôsobí už vo viac ako 20-tich mestách a troch krajinách. Každé z nich je niečím jedinečné a má návštevníkom čo ponúknuť. Aby sme Vás inšpirovali kam sa vybrať na výlet, rozhodli sme sa vám zaujímavé miesta v našom okolí čo najviac priblížiť. Jedným z nich ja naše hlavné mesto – Bratislava.


Bratislava – krásavica na Dunaji


Bratislava, známa aj ako krásavica na Dunaji, je mestom s výnimočnou geografickou polohou (rozprestiera sa na hranici troch štátov – Slovenska, Rakúska a Maďarska) a bohatou históriou. V minulosti územie Bratislavy osídlili Kelti, neskôr mestom viedla hranica Rímskej ríše a v 6. storočí toto územie začali osídľovať prví Slovania. Bratislava je tiež známa ako korunovačné mesto uhorských panovníkov z rodu Habsburgovcov. Do dnešných dní sa v Bratislave zachovalo kompaktné historické centrum s množstvom architektonických odkazov na túto monarchiu. Nachádzajú sa v ňom nádherné kúrie a meštianske vilové domy, v ktorých žili a pôsobili svetoznámi umelci, architekti a vynálezcovia ako Hummel, Mozart, Liszt, Beethoven, Haydn či Kempelen.


Moderná stredoeurópska metropola


Historické centrum mesta s významnými dominantami ako Bratislavský hrad či majestátny Dóm sv. Martina dopĺňa moderná architektúra v podobe elipsovitých veží prominentnej architektky Zahy Hadid alebo výškové budovy Panorama Towers, ktorých autorom je španielsky architekt Ricard Bofill. Novovzniknutá biznis štvrť v blízkosti centra mesta, v ktorej sa nachádzajú, postupne mení panorámu Bratislavy a dodáva jej lesk modernej stredoeurópskej metropoly. 

Rozlohou kompaktná Bratislava je známa pre svoju jedinečnú atmosféru bratislavského korza s množstvom obchodíkov či originálnych kaviarničiek a reštaurácií. Tradičná slovenská kuchyňa sa tu strieda s rozmanitými chuťami z rôznych končín sveta v malých štýlových street food prevádzkach. Bratislava je tiež slovenským centrom kultúry a počas celého roka sa tu koná množstvo kultúrnych podujatí. Miestni sa spolu s návštevníkmi mesta stretávajú pri príležitosti osláv histórie, jedla alebo umenia na festivaloch, na vianočných trhoch a iných podujatiach. Medzi najvýznamnejšie podujatie mesta patria Korunovačné dni, kedy si Bratislava pripomína históriu svojho slávneho korunovačného obdobia.


Mesto plné zelene


Bratislava nie je len miestom, kde pulzuje život, biznis a zábava. Je tiež mestom, ktoré ponúka početné zelené oddychové zóny. V Bratislave a v jej okolí sa nachádza množstvo parkov, záhrad a zelených plôch, medzi ktoré patrí aj najstarší verejný park v strednej Európe - Sad Janka Kráľa. Súčasťou Bratislavy je tiež chránená krajinná oblasť Malé Karpaty či niekoľko prírodných rezervácii, Dunajských nív, luhov a ramien patriacich k chráneným rezerváciám a biotopom európskeho významu. S víziou Bratislavy ako ekologického a udržateľného mesta súvisí aj nový prístup k doprave a verejnému priestoru, ktorý má byť pre obyvateľov, ako i turistov obohacujúcim prvkom. Mesto spustilo projekt voľného sedenia v meste Sadni si!, ktorý vychádza z podobných riešení v svetových metropolách. Pristupuje k uprednostňovaniu chodcov, obmedzeniu parkovania, mobilnej zeleni, zjednocuje mobiliár na námestiach a iných verejných priestranstvách a podporuje bike-sharing.


Ideálne miesto na rodinný výlet


V Bratislave nájdete program pre každého. Navštívte hlavné mesto spolu s deťmi a užite si predĺžený víkend plný atrakcií a zážitkov. ZOO s DinoParkom, centrum vedy, areál Železná Studnička, to je len časť zaujímavostí, ktoré sa s deťmi v hlavnom meste oplatí vidieť.


K najnavštevovanejším miestam Bratislavy nepochybne patrí bratislavská ZOO. Nájdete tu viac ako tisíc zvierat a 180 druhov. Od mája do septembra návštevníci môžu zažiť komentované kŕmenie, ktoré im zvieratá priblíži viac ako zvyčajne. Súčasťou areálu je DinoPark s dinosaurmi v životnej veľkosti a 3D kinom. Dom umenia Bibiana, nachádzajúci sa hneď oproti Dómu sv. Martina, ponúka deťom nezabudnuteľný umelecký zážitok. Pomocou rozprávkového sveta a interaktívnych výstav sa deti oboznámia s umením a kultúrou, načerpajú nové poznatky a podporia svoju fantáziu. V prípade nepriaznivého počasia sa deti môžu vyblázniť skákaním v Jump Arene, vyrobiť si svoju vlastnú sladkosť v Bon Manufaktur, navštíviť Korunovačný foto-video point s dobovými kostýmami alebo objaviť Zážitkové centrum vedy Aurelium, kde sa deti môžu pozrieť napríklad ako funguje hologram či aké ťažké je vyvážiť magnet. A čo je dôležité, všetko si môžu vyskúšať naživo.

12.7.2020