RentalPort logo

Čo môžu autopožičovne očakávať v roku 2021?

Rok 2020 bol pre mnohé autopožičovne likvidačný. V apríli tržby z prenájmov klesli v priemere o 85% a straty sa nepodarilo dohnať ani počas letnej sezóny, kedy bola väčšina autopožičovní nútená svoju flotilu zredukovať. 

Vzhľadom na neustále sa meniacu situáciu, nemožno v tomto momente s určitosťou predpovedať, čo prinesie rok 2021. Jedno je však isté – pre mnohé autopožičovne bude osudovým. V našom článku zhrnieme faktory, ktoré budú v oblasti prenájmu vozidiel v nadchádzajúcom roku rozhodujúce.


Nové trendy v cestovaní

Letecký priemysel je aktuálne ochromený a jeho úplné zotavenie môže trvať niekoľko rokov. Hoci sú ceny leteniek do niektorých destinácií podstatne nižšie ako pred pandémiou, čoraz viac ľudí uprednostňuje lokálne cestovanie autom, vďaka ktorému možno znížiť riziko nakazenia sa COVID-19 na minimum a tiež sa vyhnúť povinnej karanténe či testovaniu. Tento trend sa, vzhľadom na opakované cyklické vlny pandémie COVID-19, v roku 2021 s najväčšou pravdepodobnosťou ešte viac prehĺbi.

Väčší dopyt vs. nižšia ponuka

Keďže mnohé z autopožičovní museli tento rok ukončiť biznis či znížiť počet áut vo svojej flotile, na trhu je aktuálne výrazne nižší počet vozidiel na prenájom ako pred pandémiou. Rovnako problematickým bude nafinancovanie nových áut. Nízky počet áut na trhu v kombinácií s očakávaným zvýšeným dopytom po prenájme vozidiel vyvolá zvýšenie cien prenájmov, čo by mohlo výrazne zlepšiť situáciu autopožičovní.

Zmeny v správaní zákazníkov

Očakávania zákazníkov sa pod vplyvom pandémie COVID-19 výrazne zvýšili a pri výbere vozidla preferujú autopožičovne, ktoré dbajú na dôkladnú dezinfekciu vozidiel. Taktiež čoraz viac vyhľadávajú bezkontaktné prenájmy. Práve tie podľa všetkého v novom roku zaznamenajú "boom" v oblasti prenájmu vozidiel. V tejto súvislosti bude veľmi dôležitou flexibilita a schopnosť autopožičovní zaradiť nové postupy do svojich zaužívaných biznis modelov.

Kedy očakávať zlepšenie situácie?

Otázka, na ktorú dnes nikto nemá jasnú odpoveď. Možno však predpokladať, že prvá polovica 2021 sa bude niesť v znamení lokálneho cestovania. Ľudia sú vo všeobecnosti unavení z karantény a záujem o roadtripy v domovskej či susedných krajinách bude postupne stúpať. Situácia by sa mohla výrazne zlepšiť v druhej polovici roka s príchodom vakcíny na COVID-19 pre širokú verejnosť.

Ako sa pripraviť na 2021?

Pokúste sa byť flexibilní a kreatívni! Využite toto náročné obdobie na premyslenie si vhodných stratégií na prilákanie nových zákazníkov a pripravujte pre nich promo akcie. V Rentalporte sa neustále snažíme prichádzať s novými nápadmi ako našim obchodným partnerom pomôcť a budeme radi za každý ďalší návrh či tip ????

14.12.2020