RentalPort logo

Ako by mala vyzerať Zmluva o prenájme vozidla?

Po úspešnej rezervácií vozidla cez Rentalport obdržíte potvrdenie o rezervácií, ktoré od Vás bude autopožičovňa vyžadovať pri preberaní auta. S autopožičovňou následne spíšete Zmluvu o prenájme vozidla. Aké náležitosti by táto zmluva mala obsahovať?


Osobné údaje

Ako každá zmluva, Zmluva o prenájme vozidla obsahuje osobné údaje nájomcu, ako aj spoločnosti, ktorá vozidlo prenajíma. Okrem bežných údajov ako napríklad adresa, dátum narodenia či číslo občianskeho preukazu je v prípade prenájmu vozidla samozrejmosťou aj číslo vodičského oprávnenia nájomcu.

Informácie o vozidle a jeho stave

Okrem základných informácií o vozidle akými sú typ či kategória vozidla by v zmluve mal byť uvedený aj stav tachometra a palivovej nádrže v čase prevzatia vozidla. Odporúčame Vám pri preberaní vozidla dôsledne skontrolovať či tieto údaje odrážajú skutočný stav.

Informácie o prenájme

Informácie o prenájme by mali zahŕňať miesto prebratia a vrátania vozidla, dátum a čas prenájmu, dennú sadzbu za prenájom vrátane DPH, ako aj poplatky za Vami objednané extra služby a či doplnky.

Podmienky prenájmu

Prečítaniu podmienok prenájmu by ste mali venovať dostatočnú pozornosť, aby ste vedeli, za akých podmienok si vozidlo prenajímate a vyhli sa tak možným nedorozumeniam či extra poplatkom pri vrátení auta. Nájdete tu napríklad informáciu o tom či môžete prenajatým vozidlom vycestovať za hranice krajiny, v ktorej ste si ho prenajali, informáciu o poplatku za nadlimitné kilometre, pokuty či nadmerne znečistené vozidlo.

Preberací protokol

Okrem zmluvy autopožičovňa môže vyžadovať podpísanie tzv. preberacieho protokolu, ktorý má dve časti. Do prvej sa zaznamenáva stav tachometra a palivovej nádrže či výbava a poškodenia vozidla pri jeho preberaní. Po vrátení vozidla pracovník autopožičovne vyplní druhú časť protokolu obsahujúcu tie isté informácie. V prípade zistenia nezrovnalostí od Vás autopožičovňa môže vyžadovať dodatočné poplatky. Preto je dôležité si pri preberaní vozidla skontrolovať jeho stav, prípadne si vyhotoviť fotodokumentáciu.

Je platná zmluva v elektronickej forme?

Áno. Mnohé z autopožičovní už postupne začali využívať elektronické zmluvy, ktoré možno podpísať napríklad na tablete. Keďže doba stále napreduje, do pár rokov možno očakávať, že zmluvy, ako aj preberacie protokoly budú čisto elektronické a zmluvy v papierovej forme budú skôr raritou.


Dúfame, že Vám náš článok pomôže zorientovať sa v tom ako by mala Zmluva o prenájme vozidla vyzerať. Ak by ste pred prenájmom predsa len mali ohľadom zmluvy pochybnosti či otázky, neváhajte kontaktovať náš tím.

Rada na záver: Dvakrát meraj a raz strihaj! Čítaniu Zmluvy o prenájme vozidla venujte pred jej podpísaním dostatočný čas a všetky informácie si radšej dvakrát skontrolujte.

2.2.2021