RentalPort logo

Aká bude tohtoročná letná sezóna v oblasti prenájmu vozidiel?

Tržby z prenájmu vozidiel takto pred rokom klesli v priemere o 85%. Straty sa nepodarilo dohnať ani počas letnej sezóny a rok 2020 sa tak stal likvidačným pre mnohé autopožičovne.

V roku 2021 však svitá na lepšie časy. Epidemická situácia sa v Európe s príchodom jari zlepšila a väčšina krajín hlási postupné uvoľňovanie opatrení. Mnohí z nás už začali plánovať letné dovolenky.


Aké trendy možno očakávať v oblasti prenájmu vozidiel počas nadchádzajúcej letnej sezóny?


Dopyt po vozidlách prevýši ponuku

Hoci sa epidemická situácia naprieč Európou postupne zlepšuje a ceny leteniek sú výrazne nižšie ako boli pred pandémiou, mnoho cestujúcich bude aj toto leto viac uprednostňovať lokálne cestovanie autom. Na trhu je však tento rok podstatne menej áut, keďže mnohé z autopožičovní boli minulý rok nútené ukončiť biznis či výrazne zredukovať svoju flotilu. Situáciu navyše sťažuje problematickosť nafinancovania nových áut či oneskorené dodávky nových vozidiel spôsobené svetovým nedostatkom polovodičových počítačových čipov, ktoré sú pri výrobe áut potrebné. Dopyt po vozidlách teda s najväčšou pravdepodobnosťou počas leta prevýši ponuku.

Ceny prenájmov budú vyššie

So zvýšeným dopytom po prenájmoch sa bude priamo úmerne zvyšovať aj ich cena. Tento trend možno už teraz pozorovať v USA, kde sa cestovný ruch vďaka dostupnosti vakcinácie a uvoľňovaniu protipandemických opatrení rýchlo prebúdza. Ceny prenájmov sú tu aktuálne dvoj až trojnásobné a v mnohých destináciách sú vozidlá na prenájom vybookované na niekoľko mesiacov dopredu. Podobný scenár možno o pár mesiacov očakávať aj v európskych krajinách.

Bezkontaktné prenájmy zaznamenajú „boom“

Zvýšené hygienické štandardy, na ktoré sme si počas pandémie museli zvyknúť, sa nevyhli ani oblasti prenájmu vozidiel. Očakávania zákazníkov sa zvýšili a väčšina preferuje pri výbere prenájmu autopožičovne dbajúce na dôkladnú dezinfekciu vozidiel. V záujme zvýšenia bezpečnosti sú ideálnou voľbou bezkontaktné prenájmy, ktoré znižujú riziko prenosu vírusov na minimum. Počas tohtoročnej letnej sezóny možno s najväčšou pravdepodobnosťou zaznamenajú svoj „boom“ a postupne sa stanú bežným štandardom.

Ako sa vyhnúť predraženým prenájmom?

Ak sa chcete vyhnúť vysokým cenám prenájmov a vybrať si z väčšieho množstva ponúk, určite Vám odporúčame rezervovať si vozidlo online a v dostatočnom časovom predstihu. Pri online rezervácií možno taktiež natrafíte na výhodné akcie či promo ponuky, o ktorých by ste sa inak nedozvedeli.

4.5.2021