RentalPort logo

Top 5 krajín kam sa vybrať na letnú dovolenku

Človek mieni a COVID mení. Tak nejak by sme mohli opísať posledný cca rok a pól v prípade mnohých z nás. Naše cestovateľské zvyky sa postupne zmenili. Zvykli sme si na vypĺňanie rôznych formulárov a testovanie pred a po návrate z dovolenky, zrušené lety či karanténu a začali sme vyhľadávať čoraz bezpečnejšie formy cestovania – napríklad cestovanie autom.


Rok 2021 však priniesol jednu z najdôležitejších zbraní v boji proti COVIDu-19 - vakcínu! Európska únia navyše nedávno schválila tzv. COVID pas, vďaka ktorému by od júla malo byť cestovanie po Európe oveľa jednoduchším, a epidemická situácia sa vo väčšine obľúbených európskych dovolenkových destinácií stabilizovala.

Kam sa teda vybrať toto leto za slnkom?

1. Slovensko je stále tou najlepšou voľbou!

Napriek tomu, že podmienky vstupu sú do mnohých krajín aktuálne veľmi priaznivé, Slovensko je na letnú dovolenku stále tou najbezpečnejšou z možností. Riziko nákazy je aktuálne veľmi nízke.

Či už ste milovníkmi histórie a potulkami mestom, alebo obľubujete návštevu hôr alebo vodných plôch, na Slovensku si určite prídete na svoje a možno objavíte nové očarujúce miesta, o ktorých ste doteraz ani len netušili. Navyše, riziko nákazy COVID-19 je aktuálne veľmi nízke a počas dovolenky si nemusíte lámať hlavu nad tým či sa opäť nezmenili podmienky vstupu do krajiny.

Na cestovanie v rámci Slovenska je ideálne auto, ktorým sa do niekoľkých hodín pohodlne prepravíte doslova z jednej strany krajiny na druhú. Ak nemáte vlastné, jednoducho si ho na niekoľko dní prenajmite!

Ak sa predsa len rozhodnete toto leto doplniť vitamín SEA, odporúčame Vám vybrať si jednu z nasledujúcich krajín:

2. Grécko

Grécko je tento rok jednou z najvyhľadávanejších dovolenkových destinácií Slovákov. Vyznačuje sa množstvom krásnych ostrovov, príjemnou klímou, priezračným morom a zeleňou. Vďaka priaznivým podmienkam vstupu, priamym letom z Bratislavy a nízkym cenám leteniek je Grécko tou ideálnou voľbou na toto leto. Ak ste v Grécku ešte neboli, odporúčame Vám navštíviť Korfu, Zakynthos, Krétu či Rodos a prebádať tieto ostrovy autom, ktoré je možné si požičať v každej z uvedených destinácií.

Na vstup potrebujete: Vyplnenie online formulára "Passenger Locator Form", ktorý je potrebný vyplniť a odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny, negatívny výsledok PCR testu (nie starší ako 72 hod), negatívny antigénový test (nie starší ako 48 hod) či potvrdenie o zaočkovaní oboma dávkami vakcíny, prípadne potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19.

3. Chorvátsko

Chorvátsko je dlhodobou klasikou slovenských dovolenkárov. Nie je tomu inak ani tento rok a túto krajinu netreba nijako špeciálne predstavovať. Do Chorvátska sa dá z Bratislavy dostať letecky či vlakom, najpopulárnejšou je však cesta autom. Ak vlastné auto nemáte, môžete si ho požičať na jednom z jednom z portálov špecializujúcich sa na prenájom vozidiel.

Na vstup potrebujete: Negatívny výsledok PCR testu (nie starší ako 72 hod), negatívny antigénový test (nie starší ako 48 hod) či potvrdenie o zaočkovaní oboma dávkami vakcíny, prípadne potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19.

4. Malta

Ak si ideálnu dovolenku spájate s prekrásnymi plážami, tyrkysovým morom, modrými lagúnami či bohatou históriou, Malta je pre Vás tou správnou voľbou! Ceny leteniek na Maltu v posledných rokoch výrazne klesli, vďaka čomu sa záujem o tento ostrovný štátik v Stredozemnom mori prudko zvýšil. Čo sa týka prepravy, Malta má pomerne hustú autobusovú sieť, avšak na prepravovanie sa autobusom budete potrebovať riadnu dávku trpezlivosti! Miestne autobusy totiž zvyknú meškať a každá zastávka je na znamenie. Keďže vodiči jazdia rýchlo, celkom určite spočiatku nejakú tu zastávku zmeškáte :) Pohodlnejšou a spoľahlivejšou voľbou je prepravovanie sa autom, ktoré Vám odporúčame si prenajať hneď po prílete na letisku.

Na vstup potrebujete: Potvrdenie o zaočkovaní oboma dávkami vakcíny na COVID-19, deti do 12 rokov - negatívny výsledok PCR testu (nie starší ako 72 hod).

5. Španielsko

Ani Španielsko netreba nijako zvlášť predstavovať. Táto krajina je obľúbenou cestovateľskou destináciou Slovákom počas celého roka. Láka modernými mestami ako sú Barcelona a Madrid či prekrásnymi ostrovmi. Podobne ako v iných európskych krajinách, aktuálna epidemická situácia v Španielsku je, vďaka značnému pokroku v očkovaní, tento rok veľmi priaznivá.

Na vstup potrebujete: Platný pas alebo občiansky preukaz.

2.7.2021