RentalPort logo

Čo je to kilometrový limit a ako funguje?

Chystáte sa prenajať si auto na dovolenku, roadtrip či dlhšiu cestu? V takom prípade by ste si mali dať pozor na možné poplatky za nadlimitné kilometre!

Ako presne kilometrový limit funguje a ako sa dodatočným poplatkom možno vyhnúť? Čítajte ďalej!


Ak ste si niekedy prezerali a porovnávali ponuky prenájmov vozidiel viacerých autopožičovní, určite ste si všimli, že v prípade najazdených kilometrov existujú dve alternatívy – neobmedzené a obmedzené kilometre. Čo tieto výrazy v praxi znamenajú?
{img3}

Neobmedzené kilometre

Označenie „neobmedzené kilometre“ v praxi znamená, že na prenajatom vozidle nemáte žiadny limit čo sa týka počtu najazdených kilometrov a autopožičovňa Vám nebude účtovať pri jeho vrátení žiadne dodatočné poplatky. Táto možnosť je ideálnou v prípade, že sa chystáte na roadtrip či dovolenku, na ktorej plánujete najazdiť väčšie množstvo kilometrov.

Obmedzené kilometre

V prípade označenia „limitované kilometre“ má autopožičovňa na dané vozidlo či kategóriu vozidiel presne stanovený počet kilometrov, ktorý máte v cene prenájmu zahrnutý. Môže sa jednať o limit kilometrov na jeden deň, prípadne celý prenájom. Každý najazdený kilometer nad limit je následne pri vrátení vozidla účtovaný vo forme poplatku za nadlimitné kilometre. Poplatok sa väčšinou pohybuje okolo 0,15 eura za jeden nadlimitný kilometer. Cena za prenájom s obmedzeným počtom kilometrov býva spravidla nižšia, čo môže byť pre mnohých zákazníkov lákadlom. Tento typ prenájmu však odporúčame iba v prípade, že vozidlo potrebujete na kratšie trasy.

Ako sa vyhnúť dodatočným poplatkom za nadlimitné kilometre?

Informácia o kilometrovom limite je súčasťou Zmluvy o prenájme vozidla. Mnoho zákazníkov ju však, najmä pri prenájme vozidla priamo na pobočke, v rýchlosti prehliadne a dodatočný poplatok je pre nich pri odovzdaní vozidla nemilým prekvapením. V prípade prenájmu auta cez Rentalport.com je uvádzanie daného poplatku samozrejmosťou. Vždy Vám však pri preberaní vozidla odporúčame skontrolovať či sa tento poplatok vzťahuje na Vami vybrané vozidlo. Ak áno, pokúste sa kilometrový limit dodržať, prípadne si vybrať iné vozidlo, na ktoré sa nevzťahuje.


19.8.2021