RentalPort logo

Čo robiť v prípade odcudzenia prenajatého vozidla?

Odcudzenie vozidla je veľmi nepríjemná situácia. O to nepríjemnejšia môže byť v prípade, že vám je odcudzené prenajaté auto. Ako by ste mali v tomto prípade postupovať?


1. Krádež okamžite oznámte na polícií.

Akonáhle zistíte, že vám bolo prenajaté vozidlo odcudzené, nahláste to na polícií. Nezabudnite spomenúť, že sa jedná o prenajaté auto a poskytnite o ňom polícií čo najviac informácií. Spíšte taktiež aj zoznam vašich osobných vecí, ktoré sa v ňom nachádzali.

2. Oboznámte so situáciou autopožičovňu

Po ohlásení krádeže na polícií bezodkladne informujte o celej situácií autopožičovňu. Vypýtajte si chýbajúce informácie o vozidle, ktoré potrebuje polícia k spísaniu protokolu o odcudzení vozidla a tiež si u zamestnanca autopožičovne pre istotu preverte či váš prenájom zahŕňa aj Poistenie proti krádeži (Theft Protection).

3. Vyžiadajte si od polície potvrdenie o nahlásení krádeže

Ďalším krokom je doručenie potvrdenia o nahlásení krádeže autopožičovni. Poisťovňa na základe tohto potvrdenia začne riešiť poistnú udalosť a po splnení všetkých náležitostí (doklad od polície o skončení vyšetrovania, servisná knižka, kľúče od vozidla a pod.) vyplatí autopožičovni poistné plnenie.

4. Zaobstarajte si náhradné vozidlo

V prípade riadneho nahlásenia krádeže prenajatého vozidla autopožičovňa uzavrie zmluvu na dané vozidlo a vy zostanete bez auta. Môžete si teda opätovne prenajať ďalšie vozidlo.

V akých prípadoch sa nemožno spoliehať na Poistenie proti krádeži?

Ako pri každom poistení, aj pri Poistení proti krádeži je na jeho plnenie potrebné splnenie určitých podmienok. Napríklad, ak v čase krádeže vozidla porušíte Zmluvu o jeho prenájme, porušíte zákon alebo sa budete na krádeži spolupodieľať, za odcudzenie vozidla budete niesť plnú zodpovednosť. Podobne je tomu v prípade, ak nemáte k dispozícií kľúče od auta, čo by v praxi znamenalo, že ste ich nechali vo vozidle čím ste vašou nedbanlivosťou napomohli krádeži vozidla.

Rada na záver

Istota je guľomet, a preto vám odporúčame prenajať si vozidlo s plným poistením, prípadne si k základnému poisteniu uzavrieť vlastnú poistku, ktorá bude kryť aj krádež vozidla.
18.10.2021