RentalPort logo

Môžete v prenajatom aute fajčiť?

Odpoveďou na otázku, či možno v prenajatom vozidle fajčiť zrejme sklameme všetkých fajčiarov. Pravdou však je, že väčšina autopožičovní fajčenie v aute nepovoľuje. Čo Vás neminie, ak toto pravidlo porušíte? Čítajte ďalej!


Čo Vás čaká, ak si zapálite v prenajatom aute?

Hoci len máloktorá autopožičovňa rešpektuje fajčenie v prenajatom vozidle, niektorí fajčiari jednoducho nevedia odolať a zapália si cigaretu v aute aj napriek zákazu. Patríte k nim aj Vy? V prípade, že ste odpovedali áno, pripravte sa, že Vám autopožičovna pri odovzdaní vozidla bude za váš prehrešok účtovať nemalý poplatok, tzv. poplatok za nadmerne znečistené vozidlo. Ten sa môže vyšplhať až výšky niekoľko stoviek eur. Dôvodom je, že väčšina nefajčiarov zápach z cigariet neznesie, a preto musí autopožičovňa vynaložiť veľké úsilie na to, aby zápach z auta dostala. Tento proces je časovo náročnejší ako bežné čistenie vozidla a autopožičovňa je pre to nútená auto na čas čistenia vyradiť z prevozu.

Ako autopožičovňa zistí, že ste v aute fajčili?

Pri odovzdaní vozidlo prejde dôkladnou kontrolou zo strany zamestnanca autopožičovne, ktorý sa bude zameriavať nielen na viditeľné vady a znečistenie, ale aj prípadný zápach vo vozidle. Hoci je pravda, že zápach po vapovaní je podstatne slabší ako bežný cigaretový dym, môže Vás usvedčiť napríklad zabudnuté vybavenie na vaping.

Ako sa vyhnúť poplatku za fajčenie?

Odpoveď je jasná – nefajčite v prenajatom aute! Ak si však neviete pomôcť, prípadne ste sa párkrát pozabudli a v aute si zapálili, nechajte ho pred odovzdaním vyčistiť. Profesionálne čistenie interiéru, vrátane odstránenia tabakovej vône, Vás určite vyjde lacnejšie ako poplatok za nadmerne znečistené vozidlo účtovaný autopožičovňou.

Pokiaľ ucítite tabakový zápach v aute už pri jeho preberaní, trvajte na výmene vozidla. Predídete tak situácií, kedy by od Vás autopožičovňa pri vrátení vozidla mohla neoprávnene vyžadovať dodatočné poplatky.

31.1.2022