RentalPort logo

Dovolenka v Chorvátsku? Cestujte pohodlne a požíčajte si auto na mieste

V tomto článku vám porozprávame niečo o dovolenke v Chorvátsku, najvýhodnejších spôsoboch dopravy do Chorvátska a o tom, prečo požičanie si auta od RentalPortu rovno na mieste sa oplatí oveľa viac ako cestovanie na dovolenku vlastným autom.   


Pomaly, ale isto prichádza ďalšia dovolenková sezóna, na ktorú sa určite všetci tešíme. Čoraz častejšie používame slovo “dovolenka” v rozhovore s blízkymi a náš Google vyhľadávač začína byť plný výrazov “dovolenka 2022” “kam  na dovolenku” alebo “lacné letenky/lístky na dovolenku pri mori”. Chorvátsko je krajina nádhernej prírody so skalnatými útesmi, malebnými zátokami, plážami so žltým pieskom a azúrovým morom. Dovolenku v Chorvátsku si vyberajú tí, ktorí nemajú radi hlučný nočný život, ale sú skôr za rodinnú dovolenku. Do Chorvátska sa oplatí ísť za kvalitným oddychom. Okrem čistého pobrežia lemovaného borovicami má Chorvátsko minerálne pramene, jedinečný liečivý olej a odľahlé pláže pre nudistov.

Do Chorvátska vlakom 

Ak sa vyberiete na dovolenku do Chorvátska vlakom, tak dovolenka vám začne už v Bratislave, odkiaľ odchádza každý vlak do Chorvátska. Pohodlie vlaku vám zabezpečí úplný relax a oddych už od prvých minút cestovania. Namiesto dlhej cesty autom, ktorá zaberie minimálne 7+ hodín, únavného šoférovania a obmedzenia pohybu pre vás a vašu rodinu, si užijete komfortnú cestu bez obmedzení.

Počas cesty vlakom môžete zájsť do reštauračného vozňa, poprechádzať sa vlakom a užiť si krásne výhľady von oknom,  prečítať si obľúbenú knihu, zahrať si zaujímavú spoločenskú hru s domácimi alebo si jednoducho zdriemnuť. 

Spiatočné lístky vlakom z Bratislavy do jednotlivých miest v Chorvátsku sa pohybujú od 22€ do 200€ pre jednu dospelú osobu. Detí, ZŤP, starší ľudia a študenti majú zľavnené lístky. Cena však, samozrejme, závisí od typu miesta na sedenia/lôžka. 

Avšak keď si neviete predstaviť dovolenku v Chorvátsku bez cestovania autom po krásnych neobjavených kútikoch tejto krajiny alebo jednoducho je pre vás a pre vašu rodinu presun autom v meste pohodlnejší, my v RentalPorte vám vždy radí prenajmeme to najvhodnejšie pre vás vozidlo za skvelé ceny. Máme zabezpečené vozidla skoro vo všetkých najpopulárnejších letoviskách v Chorvátsku, takže požičanie auta nebude problémom.  


Do Chorvátska autobusom 

Cestovanie na dovolenku do Chorvátska autobusom trvá dokonca aj kratšie než vlakom, akurát je to o niečo menej komfortnejšie. Avšak počas cestovania autobus robí viacero zastávok, či už vhodných na krátku prechádzku aby ste sa rozhýbali alebo dokonca aj na menší nákup. Najčastejšie cestu autobusom ponúkajú rôzne cestovné kancelárie alebo autobusové spoločnosti ako Regiojet alebo Flixbus. 

Cena spiatočných lístkov v prípade vyššie spomínaných autobusových spoločností sa pohybuje od cca 40€ a vyššie, v závislosti od destinácií, typu sedadiel a, napríklad, veku cestujúceho. Okrem toho, na palube vám určite nebude nič chýbať. Autobusy týchto spoločností sú zabezpečené komfortnými sedadlami, servisom od stevardov, zásuvkami, WiFi pripojením a multimediálnou zábavou. Ďalšími výhodami cestovania na dovolenku do Chorvátska autobusom sú nástupne miesta po celom Slovensku a veľké množstvo konečných destinácií v Chorvátsku. 

Do Chorvátska letecky

Chorvátsko letecky? Aj to sa dá! A ešte aj za výborne ceny. Do jednotlivých miest v Chorvátsku sa okrem Bratislavy dostanete aj z blízkej Viedne alebo Budapešti. Letenky od marca do začiatku júna sa pohybujú od krásnych 20€ tam aj späť pre jednu osobu. Počas sezóny od júla po október ceny za letenky sú o niečo vyššie, od 70€ tam aj späť pre jednu osobu. Ale keď si kúpite letenky ešte v predstihu, tak dokážete ušetriť desiatky a desiatky eur! 

Ísť do Chorvátska letecky sa oplatí hlavne z časového hľadiska, samotný let trvá do 2 hodín. 

Do Chorvátska autom 

Veľakrát si ľudia myslia, že ísť na dovolenku do Chorvátska sa oplatí len vtedy, keď idete svojim vlastným autom, pretože vám to prináša najväčšiu dopravnú slobodu.  Väčšinou sa to týka najmä rodinnej dovolenky alebo jednoducho keď sa chystáte na dovolenku viacerí. 

Dovolenka v Chorvátsku autom však okrem výhod má aj svoje veľké nevýhody. Napríklad, cesta môže trvať veľmi dlho či už kvôli zápcham na ceste alebo nejakým ďalším krízovým situáciám na cestách. Musíte si vybrať za parťáka minimálne jedného ďalšieho šoféra, ktorý vás bude môcť vystriedať počas dlhej cesty do Chorvátska, čo hlavne v prípade rodinnej dovolenky je niekedy problematické. 

Nesmiete zabudnúť ani na rôzne poplatky za cesty či už v Chorvátsku alebo v iných krajinách, cez ktoré prechádzate. A ani z ekonomického hľadiska cestovanie na dovolenku do Chorvátska autom nie je veľmi prijateľné a najmä v tomto pre nás všetkých náročnom období. Stále počas cesty treba sledovať stav paliva a pre istotu mať pri sebe dostatočný finančný obnos pre tankovanie. 

Prečo je lepšie prenajať si auto od RentalPortu rovno na mieste ? 

Vďaka požičaniu autá z Rentalportu získavate skvelú možnosť ísť na výlety do rôznych destinácií v rámci vašej dovolenky v Chorvátsku. Aké sú ďalšie výhody požičaného auta z Rentalportu

  • Možnosť vybrať si auto, ktoré je ideálne prispôsobené vašim požiadavkám. Na rodinné výlety si môžete vziať SUV alebo kombi a na cesty po Chorvátsku z veľkou partiou kamarátov, napríklad, minivan. Podrobnejšie o tom, akú kategóriu vozidla si prenajať, si môžete prečítať v tomto článku
  • Nemusíte uhradiť celú sumu za prenájom auta len vy.  Ak ide na výlet viacero ľudí, náklady na prenájom sa rozdelia výhodne medzi všetkých. Okrem toho, ak si auto rezervujete dostatočne dopredu, máte možnosť ušetriť desiatky ak nie až stovky eur.
  • A čím dlhšie cestujete, tým menej zaplatíte za prenájom za deň. Podrobnejšie o tom, koľko vás vyjde prenájom auta si môžete prečítať tu
  • Nezávislosť od verejnej dopravy. Sami si zvolíte trasu a zastavíte sa tam, kde je to pre vás vhodné.

    Dôležité informácie na prenajatie auta  

  • Na prenajatie auta je potrebné mať platný vodičský preukaz. Ak nemáte vodičský preukaz z EÚ, je potrebné si zaobstarať medzinárodný.
  • Minimálny vek na požičanie auta v Chorvátsku je 21 rokov.
  • Prax vo vedení vozidla musí byť minimálne 1 rok. 

    Ďalšie dôležité informácie počas cestovania prenajatým vozidlom

  • Nový zákon v Chorvátsku povoľuje 0,5 promile alkoholu v krvi vodiča, ale netýka sa to profesionálnych vodičov a mladých vodičov. Nulová tolerancia prítomnosti alkoholu v krvi platí pre vodičov vozidiel kategórie C1, C1+E, C, C+E, D, D+E, H, inštruktorov autoškoly, pre vodičov z povolania, taxikárov, vodičov záchrannej služby a pre vodičov od 18 do 24 rokov. V prípade dopravnej nehody je pre všetkých vodičov alkohol v krvi považovaný za zásadnú priťažujúcu okolnosť. 
  • Dávajte si pozor na cestách v Chorvátsku počas dažďa. Cesty, pokryté vápencovým prachom, sa stávajú veľmi zradné a klzké aj pri malých rýchlostiach (ako pri poľadovici
12.4.2022