RentalPort logo

Krajiny s uvoľnujúcimi opatreniami vhodnými na dovolenku

Prinášame vám tipy na krajiny, ktoré znova otvorili svoje hranice pre slovenských turistov a dovolenku v nich si užijete skoro bez akýchkoľvek obmedzení!

Dovolenková sezóna je tu a mnohé krajiny po dlhých dvoch rokoch plných pandemických obmedzení a opatrení konečne znova otvára svoje hranice pre nás. Niektoré štáty celkovo úplne zrušili akékoľvek pandemické obmedzenia v rámci svojej krajiny a v niektorých ešte stále si budete musieť nasadiť rúško pri vchode do obchodného centra alebo sa preukázať platným COVID certifikátom.  

My vám prinášame tipy na krajiny, ktoré zrušili cestovateľské obmedzenia a kde si tohtoročnú dovolenku poriadne užijete! 

Bulharsko

Test pri vstupe do krajiny: NIE
Preukaz o očkovaní pri vstupe do krajiny: NIE
Test/certifikát pri vstupe do vnútorných priestorov: NIE
Rúško/respirátor vo vnútorných priestoroch: NIE

Bulharsko je úžasná krajina - turisti sa tu rozhodne nudiť nebudú: dovolenky na pláži, posvätné miesta a liečivé pramene, úžasné prelínanie architektonických štýlov a antických pamiatok, nádherná príroda, lyžiarske strediská a čistý vzduch a hlavne - všetko je blízko, všetko je kompaktné. Veľkosť krajiny vám umožňuje počas jednej dovolenky precestovať niekoľko regiónov naraz a získať zážitky a spomienky až do ďalšieho príchoda do tejto pohostinnej krajiny.
Pre tých, ktorí túžia po lenivej dovolenke na pláži, je tu celá plejáda známych letovísk, ktorých názvy lákajú teplom a prísľubom úplnej relaxácie: Slnečné pobrežie, Pomorie, Zlaté piesky, Rusalka, Sunny Day a veľa ďalších. Čierne more v Bulharsku je teplé, piesočné pláže sú čisté a okolo - krása prírody a architektúry.
V krajine nie je príliš veľa veľkých miest, ale celú dovolenku môžete pokojne stráviť len objavovaním Sofie a Plovdivu. Bulharské mestá sú plné  tradícií a starobylosti, v každom regióne nájdete staroveký chrám či pamiatku, preto je mestská turistika veľmi zaujímavá. 

Typ od RentalPortu: Spravte si výlet do mesta Ardino a určite sa zastavte pri Diablovom moste, ktorý v rokoch 1515 až 1518 postavil architekt Dimitar z neďalekej dediny Nedelino. Je jedným z najkrajších oblúkových mostov tiahnucich sa ponad rieku Arda v Bulharsku. Bulharský Diablov most je jedným z niekoľkých „diablových mostov“ nachádzajúcich sa v Európe. Most je vysoký 11,5 m, dlhý 56 m a široký 3,5 m. Do konštrukcie mosta boli zabudované vnútorné polkruhové oblúky na monitorovanie hladiny.
Dôvod, prečo niektorí miestni obyvatelia váhajú prejsť cez most v noci, je zakorenený v temných legendách z minulosti. Podľa jedného príbehu manželka hlavného architekta zomrela počas výstavby, takže jej tieň bol zabetónovaný do konštrukcii. Iná legenda hovorí, že na niektorých kameňoch môžete vidieť stopy diabla. Napriek tomu, že všetky tieto príbehy sú súčasťou folklóru, silueta mosta v tme vyvoláva znepokojujúce pocity.

A ak idete na dovolenku do Bulharska vlakom alebo lietadlom, môžete si prenajať auto od nás z Rentalportu a dostať sa na Diablov most z akéhokoľvek kútika Bulharska. Ako na prenájom autá v Bulharsku si môžete prečítať, napríklad, tu

Grécko 

Test pri vstupe do krajiny: NIE
Preukaz o očkovaní pri vstupe do krajiny: NIE
Test/certifikát pri vstupe do vnútorných priestorov: NIE
Rúško/respirátor vo vnútorných priestoroch: ÁNO (zatiaľ len do júna) 

Ísť do Grécka a v šialenom tempe prezrieť si len pamiatky alebo, naopak,len lenivo sa vyvaľovať na pláži je naozaj zločin. V tejto krajine si musíte užiť všetko: jedlo a víno, more a popoludňajšie teplo, komunikáciu s miestnymi obyvateľmi a výlety do prírody, hluk rušných miest a ticho v horách, diskotéky a zábavu. Všetko naraz – inak to nepôjde.
Grécko má všetko! Zdá sa, že táto úžasná stredomorská krajina zhromaždila úplne všetky výhody sveta cestovného ruchu. Závratné štíty, ktoré na svojich svahoch chránia prvotriedne lyžiarske strediská ako Vasilitsa alebo Kaimaktsalana, tu susedia s nádhernými plážami Peloponézu a Chalkidiki. Nuž, pohodovú dovolenku na tak obľúbených gréckych ostrovoch ľahko doplní efektný výlet. Navyše to posledné sa dá vybaviť aj v najprašnejšom kúte Grécka – v Aténach alebo môžete navštíviť aj taký maličký kús zeme, ako je grécky Patmos. Stručne povedané, je jednoducho nemožné opísať hlavné bohatstva regiónov krajiny, je ich veľa a všetky sú výnimočné!

Typ od Rentalportu: Ak počas návštevy Grécka zavítate aj do Atén, určite vám odporúčame navštíviť reštauráciu Masina na Leoforos Syngrou, 13 a oslaviť uvoľnenie opatrení naplno! Ide o grilovaciu reštauráciu, ktorá je v prevádzke non-stop, kde sa môžete chutne najesť bez ohrozenia vašej peňaženky. Podávajú jedlá z troch druhov mäsa: bravčové, kuracie a hovädzie, vrátane souvlaki - tradičných gréckych  špízov. Jedálny lístok obsahuje slušný výber stredomorských šalátov a predjedál vyrobených z tých najčerstvejších surovín. A určite by ste tu mali ochutnať fetu, slávny grécky syr podávaný so sezamovými semienkami a medom.

Albánsko

Test pri vstupe do krajiny: NIE
Preukaz o očkovaní pri vstupe do krajiny: NIE
Test/certifikát pri vstupe do vnútorných priestorov: NIE
Rúško/respirátor vo vnútorných priestoroch: ÁNO 

Albánsko sa nachádza v blízkosti jemných vĺn Jadranského a Iónskeho mora, obklopené svojimi pobrežnými susedmi, ktorí sú medzi dovolenkármi najobľúbenejšíi – Gréckom a Čiernou Horou. Albánsko bolo dlhé roky izolované od sveta, a preto väčšina ľudí vie žalostne málo o jeho bohatom kultúrnom dedičstve a krásnej prírode s malebnými kaňonmi a krásnymi čistými plážami. Miestne obyvateľstvo je pohostinné na balkánsky spôsob, čo sa prejavuje bohatým a chutným jedlom, viac než rozumnými cenami za zájazdy a úctivým prístupom ku každému, kto prejavil záujem o ich skromnú krajinu. 

Albánsko má krásne letoviska a mesta, ktoré sú stvorené pre pokojnú dovolenku. 

Napríklad, Vlora je pomerne veľké (na malé Albánsko) letovisko - až 130 tisíc obyvateľov. Doteraz sa darilo udržiavať rovnováhu rozvinutej infraštruktúry a divokej prírody, no postupne sa mesto stáva čoraz obľúbenejším. Pravdepodobne o rok alebo dva dovolenku tu už nebudeme môcť nazvať pokojnou. Z príjemných bonusov - denný trajekt do talianskeho mesta Brindisi.
Mesto Berat je ďaleko od mora, ale ak odpočinok pri veľkej vode nie je prioritou, potom to nie je nič. To, že tam nie je more odrádza niektorých turistov, čo znamená, že ceny v tomto meste sú nižšie a ulice sú tichšie. Počet obyvateľov je tu len 60 tisíc, všade, kam sa pozriete, sú architektonické pamiatky. Navyše čistý vzduch a chutné jedlo.
Za pozornosť stojí aj maličké mestečko Saranda, ktoré sa nachádza na juhu krajiny. Toto miesto sa považuje za snáď najlepšie v Albánsku pre pokojnú dovolenku - žiadne davy ľudí, žiadny hluk a dokonca hneď oproti je grécky ostrov Korfu. Predpokladá sa, že turisti tento raj nezaplavili kvôli zlej dopravnej dostupnosti. Má zmysel sa ponáhľať, kým sa v Albánsku nepostavia normálne cesty. 

Tip od RentalPortu: Z Vlory chodieva denný trajekt do talianskeho mesta Brindisi, takýto výlet by bola škoda nevyužiť. 

ostrov Madeira (Portugalsko) 

Test pri vstupe do krajiny: NIE
Preukaz o očkovaní pri vstupe do krajiny: NIE
Test/certifikát pri vstupe do vnútorných priestorov: NIE
Rúško/respirátor vo vnútorných priestoroch: ÁNO  

Dovolenka na Madeire by sa mala menovať ako „totálny relax“ v spoločnosti nádhernej prírody, krásy, tichá a nezvyčajne čistého vzduchu. Na ostrove nie sú žiadne pláže, ale blízko oceánu sú balneologické centrá a špeciálne rebríky na zostup do vody.
Tu je kopec priestoru pre milovníkov rybolovu a poľovníctva (od septembra do decembra), golfu a trekkingu, windsurfingu a potápania. Veľmi obľúbený je tenis a jazda na koni. Miestne reštaurácie vás nesmierne potešia výbornou kuchyňou.

Najnavštevovanejším mestom a srdcom ostrova je Funchal, kde sa zdržiava najviac turistov. Z hlavného mesta ležiaceho na južnom pobreží vedú cesty kamkoľvek na Madeiru. V blízkosti Camara di Lobos, ktorá sa preslávila vďaka W. Churchillovi. Letoviská západného pobrežia sú Ribeira Brava s krásnou vyhliadkovou plošinou, Ponta do Sol, kde sa nachádza starobylý kostol Panny Márie z Matrizhu a mestečko Calheta s najlepšími plážami a majákom.
Letoviská východnej časti sú Caniço, kde sa týči socha Cristo Rey, Caniçal s múzeom veľrýb, Santa Cru a Machico. Turisti chodia na Sever, aby videli trojuholníkové domy ostrovanov v Santane, obdivovali najvyšší vodopád v Porto Moniz a kúpali sa v tamojších lávových bazénoch. V strede ostrova, z priesmyku Encumeada, môžete vidieť naraz severnú a južnú stranu, ako aj navštíviť údolie Curral das Freiras v kráteri vyhasnutej sopky.

Typ od RentalPortu: Ak chcete pozorovať silu Atlantického oceánu v plnej jeho kráse, odporúčame vám zavítať na sever Madeiry.  Na juhu je pobrežie chránené pred vetrom a oceánske vody sú viac-menej pokojné. 

Podmienky vstupu do SR

Veľmi dôležite je aj to, že ani po návrate na Slovensko nebudete musieť absolvovať karanténu a nepotrebujete už ani registráciu na eHranici (vyhláška od 6. apríla 2022). Ministerstvo zdravotníctva však aj naďalej odporúča sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia sa priznakov COVID-19 kontaktovať svojho všeobecného lekára, resp. pediatra.

Dúfame, že uvoľnenie opatrení a cestovateľských obmedzení vás potešilo rovnako ako nás a tohtoročnú dovolenku si užijete na všetkých 100%! A pomôže vám v tom požičanie autá, vďaka ktorému môžete objavovať tie najkrajšie kútiky akejkoľvek krajiny do ktorej sa vyberiete. My v RentalPorte vám vždy radí prenajmeme to najvhodnejšie pre vás vozidlo za skvelé ceny.

12.5.2022