RentalPort logo

Čo mám do prenajatého auta natankovať?

Tankovanie osobného automobilu sa môže zdať na prvý pohľad ako niečo veľmi jednoduché. Existuje však mnoho prípadov, kedy do vozidiel nebolo natankované to, čo tam patrilo, čo viedlo k poškodeniu vozidla. Častejšie k takýmto pochybenia dochádza v prípadoch kedy si auto prenajímate a nemusí byť ihneď jednoznačné čo do auta tankovať. Samozrejme, že všetky informácie týkajúce sa prenájmu vozidla pri jeho prenajímaní dostanete, avšak môže sa stať, že túto informáciu jednoducho zabudnete alebo prepočujete. Ako teda vyviaznuť z podobného prípadu a čo by sa mohlo stať, ak by ste do automobilu natankovali niečo, čo tam nepatrí?


Svetové štatistiky 


  • Podľa svetových štatistík je ročne až 150 000-krát do aút natankované zlé palivo a stáva sa tak až každé tri minúty. Samozrejme, netýka sa to len prenajatých vozidiel. Možno však povedať, že je to častejší prípad práve prenajatých vozidiel, kde nemusí byť úplne jasné, čo do nich tankovať. Táto chyba však nestojí za to, pretože náklady na opravu sa môžu vyšplhať až do výšky tisícok eur. Tiež je málo pravdepodobné, že sa vám takúto chybu podarí vyriešiť vďaka akejkoľvek poistke. Preto sa naozaj neoplatí riskovať, a to v prípade vlastného ani prenajatého vozidla.

Väčšina chýb sa stáva tak, že je do naftových palivových nádrží natankovaný benzín. Úzka tankovacia hadica benzínu sa totiž bez problémov zmestí do širších plniacich hrdiel nafty. Ak teda natankujete benzín do systému naftového paliva. Nafta totiž pôsobí ako mazivo pre motor, avšak benzín sa skôr správa ako rozpúšťadlo, ktoré zvyšuje trenie a zvýšené opotrebenie komponentov. Benzín tak môže v systéme poškodiť všetko, od palivového čerpadla až po filtre a vstrekovače. Samozrejme, aj v opačnom prípade je to problém, ktorý môže spôsobiť veľa komplikácií. Ak teda zistíte natankovanie zlého paliva včas, a teda ešte pred naštartovaním auta, auto v žiadnom prípade neštartujte. Neotáčajte ani zapaľovaním, pretože už to by mohlo spôsobiť načerpanie paliva do palivového čerpadla. Ak je možné sa s autom pohnúť bez naštartovania, choďte s autom mimo pumpu. V inom prípade požiadajte o spoluprácu zamestnanca pumpy, ktorý vám auto označí. Následne je potrebné volať autopožičovňu, ak máte auto prenajaté.

Už teda vieme, že natankovanie zlého paliva do prenajatého auta môže spôsobiť veľmi veľa problémov. Dôležité však je sa v prvom rade uistiť, že viete, čo máte do auta tankovať. Ak ste omylom túto informáciu zabudli, úplne najjednoduchším spôsobom ako to zistiť je zavolať do autopožičovne, ktorej vozidlo patrí a preveriť si to.


Ak to z akéhokoľvek dôvodu nie je možné, máte niekoľko ďalších spoľahlivých alternatív, ktoré vás ochránia ešte skôr, než do auta natankujete nesprávne palivo:

  • Informácia na nálepke - výrobcovia uvádzajú informáciu o type paliva zvyčajne na nálepke na palivovej nádrži, kľúčoch od auta alebo na palubnej doske;
  • Informácia na nádrži - ak táto nálepka chýba, informácia by tiež mohla byť uvedená na palivovej nádrži;
  • Skratky - výrobcovia naftových modelov používajú k označeniu svojho modelu aj skratky - TDI alebo HDi, písmenko D v označení auta prezrádza, že sa jedná o naftový motor;


Podobne ako v iných prípadoch, aj v tomto platí, že sa oplatí radšej dvakrát merať a raz strihať.

3.3.2020