RentalPort logo

Ako si dať pozor na poplatky pri prenájme auta?

Prenájom vozidla môže byť pre užívateľa veľmi výhodný v porovnaní s vlastníctvom vozidla, a to najmä v tom prípade, ak auto nepotrebujete denne, ale skôr len niekedy alebo nepravidelne. Kým pri vlastnom aute vám vzniká množstvo nákladov na pravidelný servis, výmenu pneumatík, kontroly, a podobne, ak si auto prenajímate, niektoré poplatky sa na vás nevzťahujú vôbec. Okrem toho máte aj oveľa menej starostí s autom! Čiže hoci zaň platíte prenájom, stále pre vás môže byť veľkou výhodou auto si prenajímať. Avšak na druhej strane je vhodné dať si pozor na niektoré poplatky, ktoré s prenájmom vozidla súvisia. Okrem samotného prenájmu auta totiž platíte aj ďalšie poplatky v závislosti od služieb, ktoré sú vám poskytnuté. Aké to sú to teda poplatky? Tieto!


1. Priveziete naspäť plnú nádrž?

Základná cena, ktorú platíte je samotný prenájom auta. Keď budete z autopožičovne odchádzať, uistite sa, že viete, či sa máte vrátiť s plnou nádržou alebo nie. Niektoré spoločnosti majú dané, že vám auto odovzdajú s plnou nádržou a s plnou nádržou je potrebné ho tiež vrátiť.Vtedy je dôležité si naplánovať cestu tak, aby ste tesne pred odovzdaním mohli auto natankovať. Niektorí prenajímatelia to majú zase nastavené tak, že dostanete auto s plnou nádržou a môžete ho vrátiť nenatankované. Avšak, je potrebné si uvedomiť, že cena za prenájom vozidla bude tým pádom vyššia. V zásade však platí, že bez ohľadu na to koľko je paliva v nádrži tak autopožičovne vyžadujú, aby ste vrátili vozidlo s rovnakým množstvom paliva s akým ste ho prevzali a tým pádom nič nepokazíte. Takže je dobré si porovnať ceny nájmov, aby ste vedeli, čo sa vám viac oplatí prostredníctvom na to určených platforiem. Tiež si premyslite, koľko kilometrov chcete na aute spraviť.

2. Maximálny počet kilometrov

Niektoré spoločnosti majú obmedzenie na maximálny počet kilometrov, ktoré môžete spraviť za deň alebo celkovo počas celého prenájmu. Je preto fajn poznať koľko Vás bude stáť nadlimitný kilometer. Overte si teda túto informáciu ešte pred cestou a tiež porozmýšľajte nad tým, koľko kilometrov chcete s autom urobiť. Ak chcete ísť na dlhšiu trasu, táto možnosť vám pravdepodobne nebude vyhovovať.

3. Poplatky za viac šoférov alebo za cestovanie do zahraničia

Tiež treba myslieť na to, že väčšina spoločností si viaže zmluvou práve jedného šoféra. Ak má auto počas doby prenájmu šoférovať viac ľudí, overte si, či sa s tým nebude spájať ďalší poplatok, ktorý rozhodne nie je vylúčený. Ďalším typom poplatku je aj cestovanie do iného štátu. Tento poplatok je celkom typický. Pôjdete s autom do zahraničia? Pravdepodobne si budete tiež musieť priplatiť. Väčšina spoločností si účtuje poplatok tiež v prípade, ak autom idete do inej krajiny. Overte si tiež túto informáciu.

4. Poistenie drahších vozidiel

V neposlednom rade sa stáva, že za prenájom vozidiel vyššej triedy si spoločnosti účtujú viac. Je to kvôli tomu, že na drahé autá má autopožičovňa násobne vyššie náklady na poistku. Týka sa to najmä drahých SUV, áut vyššej triedy a prestížnych značiek a tiež športových ale aj iných vozidiel. Niekedy si dokonca povinne musíte priplatiť za poistku takéhoto vozidla. Preverte si preto všetky informácie ešte predtým, než si auto prenajmete.

Výhodou Rentalportu je práve to, si na webstránke viete nájsť a porovnať rôzne poplatky a ceny a vybrať si autopožičovnu a služby, ktoré Vám vyhovujú.

6.3.2020