RentalPort logo

Aké výzvy možno očakávať v oblasti prenájmu vozidiel v roku 2022?

Ako prežívajú pandémiu COVID-19 veľké autopožičovne a aké sú ich vyhliadky na nadchádzajúci rok? Počas nedávnej Medzinárodnej výstavy autopožičovní zdieľali s verejnosťou svoje názory poprední predstavitelia spoločností Green Motion, NP Auto Group, Midway Auto Group a Basin Street Partners. Aké výzvy v oblasti prenájmu vozidiel podľa nich prinesie rok 2022?


Nedostatok vozidiel

Nedostatok vozidiel, na ktorý sme v našom blogu už viackrát upozornili, je aktuálne asi najčastejšie skloňovaným problémom jednak väčších, ako aj menších autopožičovní. V princípe ho spôsobili dve veci:

  • nútená redukcia vozových parkov autopožičovní v súvislosti s nízkym dopytom po prenájmoch počas vrcholu pandémie COVID-19

  • globálny nedostatok čipov a komponentov potrebných na výrobu nových automobilov, čo značne predlžuje dobu ich dodania od výrobcov

Nedostatok vozidiel bude jednoznačne najväčšou výzvou pre autopožičovne v roku 2022 aj podľa vyššie uvedenej štvorice diskutujúcich. Spoločnosti NP Auto Group sa, podľa slov jej senior viceprezidenta Michaela DeLorenza, podarilo získať nové vozidlá od ich bežných výrobcov automobilov, avšak dodacie lehoty sú najskôr vo februári 2022. Spoločnosť Midway Auto Group bola schopná rozšíriť svoju flotilu vďaka novým partnerstvám, napríklad so spoločnosťou HyreCar, no nákup veľkých vozidiel a SUV bol, podľa jej prezidenta Bretta Lippela, veľmi problematickým. Dan Miller zo spoločnosti Basin Street Partners zároveň upozornil v tejto súvislosti na ďalšiu výzvu – zvýšenie cien automobilov, ktoré zasiahne najmä menšie autopožičovne.

Diskutujúci sa zároveň zhodli na tom, že mnoho menších spoločností bude zrejme nútených prenajímať vozidlá s vyšším počtom najazdených kilometrov, ktoré by, za normálnych okolností, zo svojej flotily už vyradili. Ako pozitívum na druhej strane vidia vyššie zisky z predaja ojazdených vozidiel, keďže ich dlhodobý nedostatok na trhu bude aj naďalej tendenciu pokračovať.

Nedostatok zamestnancov

Nedostatok zamestnancov možno v súčasnosti pozorovať vo viacerých odvetviach ako napríklad gastronómia a hotelierstvo či logistika a doprava. Oblasť prenájmu vozidiel nie je výnimkou, hoci nedostatok kvalifikovaných zamestnancov nie je až tak citeľný ako v iných odvetviach. Problémom je, podľa diskutujúcich, však nábor nových zamestnancov. Praktický príklad uviedol Brett Lippel zo spoločnosti Midway, ktorá nedávno otvorila niekoľko nových pobočiek, avšak počas hiringu sa spoločnosť stretla až s 85%-nou mierou nedostavenia sa na pohovory zo strany kandidátov. Hlavným dôvodom môže podľa Lippela byť presun výberových konaní do online priestoru.

Zvýšená popularita elektromobilov

Popularita elektromobilov je v posledných rokoch na globálnom vzostupe a aktuálny trend nasvedčuje, že situácia sa nezmení ani v nadchádzajúcom roku. V prípade spoločnosti Green Motion tvoria elektromobily v niektorých lokalitách spoločnosti takmer 40% vozového parku. Práve vďaka eko-friendly flotile bola, podľa slov CEO tejto spoločnosti, Richarda Lowdena, Green Motion schopná rozšíriť svoj vozový park aj za aktuálnej situácie, keďže elektromobilov je na trhu dostatok. Väčšina menších spoločností však nedisponuje infraštruktúrou prispôsobenou na podporu elektrických vozidiel. Ak chcú však autopožičovne prežiť, musia sa stať flexibilnejšími a začať s postupnou implementáciou nových eko riešení.

8.10.2021