RentalPort logo

Nepredvídané situácie na cestách alebo ako si nepokaziť výlet prenajatým autom.

Nepredvídané situácie na cestách sú bežná vec. Avšak, dá sa na ne pripraviť a nepokaziť si tak dovolenku alebo výlet.

Pre mnohých z nás je cestovanie účinným spôsobom ako sa zbaviť stresu, ktorý sa nahromadí počas dlhej monotónnej práce, monotónneho života a komplikovaných každodenných záležitostí. V poslednej dobe cestovanie autom sa stalo veľmi populárnym: umožní vám to cítiť skutočnú slobodu pohybu skoro vôbec bez hraníc. Dostanete možnosť navštíviť tie najodľahlejšie miesta a kútiky rôznych krajín zvyčajne skryté pred turistami. 

Ak predtým takúto jedinečnú príležitosť mohli využívať len tí, ktorí mali vlastné auto, tak teraz je to dostupne komukoľvek a za to sa musíme poďakovať požičovniam áut. Bez zohľadnenia všetkých možných rizík dlhej cesty autom sa však hocijaká dovolenka môže zmeniť z radostnej na plnú problémov. Aby ste vašu dovolenku prenajatým autom nezakončili mastnou pokutou za poškodenia, tak by ste mali byť pripravení na všetky nepredvídateľné situácie. 

V tomto článku vám porozprávame o niektorých z nich a taktiež vám poskytneme nejaké rady pre ich riešenie. 


Ako na prenajaté auto z finančného hľadiska 

Mnoho nie až tak veľmi skúsených cestovateľov, ktorí sa vydajú na cesty v prenajatom aute, riskuje, že sa stretne s nečakanými výdavkami z dôvodu vlastnej nepozornosti alebo neskúsenosti. Aby ste tomu zabránili, musíte venovať svoju pozornosť niektorým dôležitým momentom. 

  • Okrem vzhľadu a komfortu prenajatého auta treba prihliadnuť aj na jeho ekonomické výhody. Napríklad, manuálna prevodovka v kombinácii s prijateľnou spotrebou paliva bude vynikajúcou voľbou na dlhšie cesty. V Rentalporte vám ponúkame množstvo takýchto variant, každý si vyberie podľa svojho gusta. 
  • Pri uzatváraní nájomnej zmluvy dbajte na dostupnosť plného poistenia. Ochráni vás to pred akýmikoľvek problémami v prípade dopravnej nehody na prenajatom vozidle. Takisto dbajte aj na dodržiavanie požiadaviek na včasné vrátenie prenajatého auta ako aj na stanovený denný limit najazdených kilometrov. Umožní vám to získať skutočnú finančnú úsporu pri vrátení vozidla prenajímateľovi. Podrobnejšie o tom, na čo všetko si treba dávať pozor pri prenájme auta sme písali tu
  • Celkový cestovný rozpočet je tiež dôležitý. Nemyslíme to tak, že v čase maximálneho potešenia ako počas dovolenky by ste sa mali dávať do prísneho sporenia. Avšak nemusíte míňať peniaze bez zjavného dôvodu. 
  • Je lepšie si rezervovať auto vopred, v takom prípade vám autopožičovňa môže ponúknuť nižšie sadzby. 

Čaká vás dlhá cesta v prenajatom aute ? Nezabudníte na svoje zdravie! 

Na cestách by ste mali venovať osobitnú pozornosť stavu svojho zdravia a udržiavať ho na optimálnej úrovni. Dlhé cestovanie je dosť zodpovedná udalosť, ktorá môže v dôsledku nedostatočnej pozornosti viesť k nepríjemným následkom. 

  • Ak vaše telo netoleruje dlhý pobyt v aute a dáva vám to najavo nevoľnosťou či zvracaním, hlavným atribútom vašej dovolenky by mali byť lieky na kinetózu (nevoľnosť pri cestovaní). Moderná medicína ponúka veľa možností, ktoré vám uľahčia hodiny strávené v aute. Na záchranu prídu rôzne tabletky alebo pastilky, ktoré vyrovnajú negatívne reakcie vestibulárneho aparátu. 
  • Dovolenka autom s deťmi si vyžaduje špeciálnu prípravu. Horúčka, zvracanie, nemožnosť vykonávania bežných hygienických postupov a dokonca aj nuda na cestách potrebujú premýšľanie a zásobovanie vopred. Takže farmaceutické prípravky, vlhčené obrúsky, výrobky pre osobnú hygienu a hry vám rozhodne len pomôžu.
  • Dospelým  rozhodne nebude prekážať dobre vybavená lekárnička. Mali by ste mať pripravené riešenia pre akékoľvek náhle choroby, od otravy jedlom ( aj jedom) až po problémy s tlakom. 

Dbajte na doplnkové vybavenie prenajatého vozidla  

Finančná stabilita a ochrana pred zdravotnými problémami sú dôležité, ale nie jediné podmienky úspešnej dovolenky. Isté kompetentné vybavenie samotného prenajatého vozidla vám umožní vyhnúť sa mnohým problémom  na ceste. 

  • GPS navigátor vám pomôže nestratiť sa na ceste a vytvoriť tú najoptimálnejšiu trasu z hľadiska bezpečnosti a niekedy aj atraktivity.  
  • Auto vybavené automatickým brzdovým systémom ABS vás poistí v prípade šmykľavých ciest alebo nedodržiavania bezpečných vzdialeností medzi účastníkmi cestnej premávky. 
  • Rezervná pneumatika, opravná sada alebo nabíjačka na autobatériu vám pomôžu dostať sa z nepríjemnej situácie s prepichnutým kolesom alebo so zlyhaním pri zapaľovaní. 
  • Neorganizujte výlety s dlhými cestami bez zastávok. Je lepšie dopredu si premyslieť trasu, porozmýšľať v akom hoteli strávite noc a v prípade priaznivého počasia hodiť si do kufra pohodlný stan- vodič si určite potrebuje oddýchnuť od cesty a od stresu spojeného so šoférovaním. 

Pozor pri samotnom prenájme vozidla 

Občas vás tá nepredvídaná situácia môže zasiahnuť už počas prenájmu auta a na to sa tiež odporúčame pripraviť. Pozorne si prečítajte zmluvu o prenájme vozidla, skontrolujte jeho technický a vizuálny stav, počet najazdených kilometrov a jeho prípadný limit. Viac o tom, na čo si treba dávať pozor pri prenájme vozidla sa dočítate v našom článku

Akékoľvek dobrodružstvo zahŕňa starostlivé plánovanie, či už sa bavíme o ceste autom alebo lietadlom. Do úvahy si treba zobrať všetky možné nuansy. Ak je však správne zorganizované, môže sa pre vás stať skutočnou pokladnicou nezabudnuteľných emócií a hrejivých spomienok. 

A my v Rentalporte okrem možnosti prenajať si to najvhodnejšie pre vás vozidlo vám ponúkame aj  niekoľko našich článkov s rôznymi typmi na výlet na Slovensku aj v zahraničí, môžete si ich pozrieť tu alebo tu.

26.3.2022