RentalPort logo

Koľko Vás vyjde prenájom auta?

Výber správneho prenájmu vozidla je vo svojej podstate veľmi podobný nákupu leteniek. Ceny sa neustále menia a v prípade, že chcete nájsť ten najvýhodnejší prenájom, musíte výberu venovať dostatočný čas a tiež vedieť, na čo si dať pozor.

Cenu prenájmu ovplyvňuje viacero faktorov, predovšetkým zvolená kategória vozidla, miesto a čas prevzatia, cena za nadlimitné kilometre či priobjednané doplnky a pripoistenia. V našom článku zhrnieme niekoľko tipov ako si prenajať vozidlo výhodnejšie.


Vyberte si tu správnu kategóriu vozidla

Vozidlá ponúkané autopožičovňami sú rozdelené do kategórií (od kategórie MINI až po LUXUSNÉ VOZIDLÁ) v závislosti od typu vozidla, karosérie, veľkosti batožinového priestoru, výbavy či účelu, na ktorý je vozidlo určené. Vo všeobecnosti však platí, že čím je vozidlo väčšie alebo luxusnejšie, tým je vyššia aj jeho cena. Preto je dôležité si pred prenájmom dobre premyslieť, na ako dlho vozidlo potrebujete, aké sú Vaše očakávania a tiež rozpočet. Po výbere tej správnej kategórie následne začnite s porovnávaním cien u viacerých požičovní.

V prípade, že v kategóriách vozidiel stále nemáte úplne jasno, prečítajte si našu "príručku", v ktorej sú popísané jednotlivé kategórie, s ktorými sa možno najčastejšie stretnúť.

Zvážte miesto a čas prevzatia vozidla

Ak je to možné, vyhnite sa prenájmu vozidla z letiskovej pobočky. Kvôli daniam a letiskovým poplatkom je jeho cena často výrazne vyššia ako cena prenájmu z bežnej pobočky. Preto, ak máte možnosť využiť letiskový transfer, taxi či UBER, prepravte sa na najbližšiu pobočku autopožičovne na okraji mesta či v jeho centre.

Čas prevzatia a odovzdania vozidla môže tiež ovplyvniť cenu prenájmu. Väčšina autopožičovní má totiž fixne stanovené otváracie hodiny. Ak si vozidlo prevezmete či odovzdáte v čase, keď je pobočka zatvorená, bude Vám účtovaný poplatok za prevzatie/odovzdanie mimo otváracích hodín, ktorý sa pohybuje v priemere od 10 do 25 eur. Aby ste sa tomuto poplatku vyhli, zistite si otváracie hodiny pobočky a snažte sa naplánovať si prevzatie/odovzdanie vozidla v tomto čase.

Informujte sa vopred ohľadom limitu kilometrov na prenajatom vozidle

Niektoré z autopožičovní si účtujú dodatočný poplatok v prípade, že prekročíte kilometrový limit, ktorý je na dané vozidlo či kategóriu stanovený. Hoci táto informácia býva uvedená v Zmluve o prenájme vozidla, mnoho zákazníkov ho prehliadne a tento poplatok je pre nich pri odovzdaní vozidla nemilým prekvapením. Preto Vám odporúčame skontrolovať si či sa tento poplatok vzťahuje na Vami vybrané vozidlo, prípadne si vybrať iné, na ktoré sa nevzťahuje.

Zamyslite sa nad tým, ktoré doplnky a pripoistenia naozaj potrebujete

Autopožičovne ponúkajú široký výber doplnkov, ktoré si možno k autu vopred doobjednať. Ich cena sa môže značne líšiť a zatiaľ čo v jednej autopožičovni za niektorý doplnok zaplatíte 5 eur, v inej môžete za to isté zaplatiť dvoj či trojnásobok. Určite si preto pred prenájmom dobre premyslite, ktoré doplnky naozaj potrebujete a skúste nájsť autopožičovnu s najvýhodnejšími cenami.

Čo sa týka ponúkaných pripoistení, tie sú najčastejší up-sell, do ktorého autopožičovne zákazníkov tlačia pri prenájme auta priamo na pobočke. Ich cena sa zvyčajne mení v závislosti od kategórie vozidla a môže sa vyšplhať až do výšky desiatok eur na deň. Predtým ako si nejaké pripoistenie zakúpite je preto dobré si najskôr zistiť, čo kryje Vaše bežné poistenie a rozhodnúť sa či pripoistenie naozaj potrebujete.

Prenajmite si auto online

Tak ako pri väčšine produktov, online ceny sú aj pri prenájme vozidla spravidla nižšie. Z pohodlia si môžete jednoducho a rýchlo prezrieť ponuky viacerých autopožičovní a tiež môžete natrafiť na zaujímavé akcie a zľavy. Váš výber zároveň nebude ovplyvňovať zamestnanec autopožičovne, ktorého provízia závisí od výšky Vášho prenájmu.

Prenajmite si vozidlo v predstihu

Podobne ako pri rezervácií dovolenky či leteniek, aj pri prenájme vozidla platí, že ak si vytvoríte rezerváciu niekoľko dní či týždňov vopred, prenájom Vás spravidla vyjde menej. Odporúčame Vám preto nenechávať si prenájom auta na poslednú chvíľu.

1.4.2021